Incalzirea in pardoseala ofera o sursa omogena de caldura camerei. Poate functiona cu electricitate sau apa calda. Usor de intretinut si invizibil, utilizarea incalzirii prin pardoseala este in crestere. Are multe avantaje si unele dezavantaje. Revizuirea argumentelor pro si contra.
Ce este?
Este un proces de incalzire destinat incalzirii unei camere folosind suprafata interioara a podelei. Principiul consta in incalzirea intregii suprafete a camerei la o temperatura scazuta, oferind in acelasi timp acelasi numar de calorii ca radiatoarele conventionale. Incalzirea prin pardoseala la temperatura scazuta consta dintr-o retea de tuburi incorporate in pamant, in care apa fierbinte circula la temperatura foarte scazuta.
Care sunt avantajele incalzirii sub pardoseala?
Este mai sanatos, deoarece nu produce aer pulsat sau convectie si, prin urmare, nu provoaca deplasarea aerului.
Suprafata radianta mare la temperatura scazuta, in comparatie cu radiatoarele, garanteaza o caldura placuta si permite ca temperatura aerului sa ramana scazuta.
Alegerea incalzirii prin pardoseala se face si din motive estetice: incalzirea este „ascunsa” in podea si, prin urmare, nu necesita calorifere. Prin urmare, spatiul liber poate fi dedicat pentru altceva. Cu alte cuvinte: incalzirea prin pardoseala este invizibila.
Incalzirea prin pardoseala a apei calde necesita o intretinere redusa. In plus, consuma mai putin decat incalzirea electrica prin pardoseala.
Consumul redus de energie se datoreaza incalzirii camerei cu temperatura scazuta a aerului.
Incalzirea prin pardoseala poate fi usor combinata cu alte sisteme de economisire a energiei, cum ar fi panourile solare sau pompele de caldura.
Si apartamentele?
Incalzirea prin pardoseala are dezavantajul ca toate conductele trebuie instalate sub podea. Acesta este motivul pentru care acest sistem este adesea utilizat pentru proiecte de renovare sau constructii noi. Acest sistem de incalzire este rar prezent in casele mai vechi. Cu toate acestea, este posibil sa tai caneluri in sapa care permit instalarea conductelor.
Nu este recomandat sa acoperi podeaua cu covoare, deoarece caldura va ramane prinsa intre dale si covor.
In cazul unor modificari si, cu siguranta, atunci cand camerele sunt distribuite diferit, uneori este foarte complicat sa adaptezi incalzirea prin pardoseala.
Incalzirea prin pardoseala este un sistem lent de incalzire si racire.
Pentru unele piese mobilier sau obiecte precum un pian sau alte instrumente muzicale din lemn, incalzirea prin pardoseala este daunatoare.
De ce sa alegi o podea incalzita?
Daca iti construiesti casa, nu ezita sa instalezi o pardoseala incalzita: ca parte a unei renovari, aceasta este mult mai complicata si mai scumpa.
De pardoseala de incalzire difuzeaza caldura prin radiatie, oferind astfel, un confort termic excelent, cu o constanta si temperatura uniform distribuita. In plus, este un sistem estetic pentru ca invizibil: nu mai sunt spatii ocupate de calorifere! In ceea ce priveste igiena, podeaua incalzita nu elibereaza praf, deoarece se afla sub podeaua ta.
Potrivit pentru toate tipurile de energie (panouri solare, centrala, pompa de caldura etc.), economiseste si energie deoarece consuma mai putin decat incalzirea traditionala, pentru aceeasi temperatura si senzatie de caldura.
Cu toate acestea, pardoseala incalzita nu este potrivita pentru toate bugetele. Desigur, trebuie sa iei in considerare economiile de energie posibile cu acest sistem, dar acesta ramane o investitie. Daca decizi sa efectuezi o renovare pentru a instala o pardoseala incalzita, aceasta necesita o munca substantiala: ridicarea podelei pentru a integra pardoseala incalzita, adaptarea deschiderii usilor etc. In plus, unele acoperiri de podea nu sunt potrivite pentru acest tip de incalzire: este cazul covoarelor sau al pardoselilor groase din lemn.