Este destul de greu să ratezi tendința quinoa din ultimii ani. Aceste mici semințe de origine îndepărtată au invadat bucătăriile noastre, integrându-se în celebra categorie de superalimente.
Dar de unde vine această plantă? Care sunt beneficiile quinoa care au făcut-o atât de la modă? Tocmai din America de Sud, și mai precis de la populațiilor precolumbiene din regiunea muntoasă a Cordillerei Anzilor, vei găsi aceste răspunsuri. Pentru că de foarte mulți ani omenirea a îmblânzit această mică sămânță și a descoperit cum să gătească quinoa. Fructele plantei de quinoa revin în farfurii noastre, folosite în salate, tabbouleh și clătite fără gluten.
Origine, tipuri si beneficii… Iată un ghid complet despre quinoa și beneficiile ei pentru sănătate.
Istoria și originea quinoa
Numită și „orezul incașilor”, planta de quinoa prinde rădăcini în America Latină. Există într-adevăr urme ale primelor culturi de quinoa pe platoul Anzilor, acum aproape 7000 de ani. Redenumită „mama semințelor” de către incași, planta de quinoa era sacră și ocupa locul de mândrie printre ofrandele către zei.
Astăzi, quinoa este din ce în ce mai prezentă în rafturile din supermarketuri și magazinele bio. Datorită proprietăților și calităților sale nutritive, cultivarea plantei de quinoa cunoaște o expansiune fabuloasă, atât pentru soiurile albe, cât și pentru cele roșii.
Quinoa, o cereală?
Deseori denumită în mod eronat cereală, quinoa este de fapt o legumă. Într-adevăr, quinoa este din familia botanică Chenopodiaceae, precum sfecla sau spanacul.
Planta quinoa este o plantă rezistentă, care crește chiar și într-un mediu nu foarte ospitalier. Cultivată în America de Sud și de Nord și recent în Europa, Africa și Asia, planta produce un fruct crocant: faimoasele semințe de quinoa.
Există două familii principale de quinoa: „quinoa amară”, acoperită în mod natural cu saponină, și „quinoa dulce”, care se găsește mai frecvent în Occident. Saponina este o moleculă produsă în mod natural de sămânța de quinoa și care o îmbracă în stare naturală.
Beneficiile pentru sănătate ale quinoa
- Quinoa: un antioxidant bogat în fibre, vitamine și minerale
Fără gluten, bogată în proteine, antioxidanți, vitamine B, minerale și oligoelemente: palmaresul său este impresionant, iar quinoa este foarte recomandată pentru calitățile sale nutriționale.
Acest superaliment este în primul rând foarte bogat în fibre. Quinoa conține între două și trei ori mai multe fibre decât pastele sau orezul. Datorită acestui conținut ridicat de fibre (7g/100g), quinoa este ușor de digerat , îmbunătățește tranzitul intestinal și susține dezvoltarea bacteriilor intestinale bune. Este un profil nutrițional interesant pentru persoanele care suferă de balonare, hipersensibilitate la gluten și sindrom de colon iritabil. Quinoa este, de asemenea, o sursă importantă de minerale, oligoelemente și vitamine B.
- Quinoa: prevenirea bolilor cardiovasculare și a diabetului
După cum tocmai ai văzut, quinoa este o sursă interesantă de fibre, minerale și vitamine. Dar cum se poate spune că quinoa este bună pentru sănătatea ta?
Un studiu american de la Universitatea din Texas a arătat că un consum regulat de alimente bogate în fibre poate reduce nivelul de colesterol și riscul de boli cardiovasculare. Cu 7g de fibre la 100g de quinoa, sămânța este ideală pentru a înlocui cerealele obișnuite din farfurii persoanelor care doresc să-și reechilibreze dieta.
În plus, quinoa are un indice glicemic scăzut, în jur de 53. Indicele glicemic face posibilă clasificarea alimentelor în funcție de creșterea nivelului de zahăr din sânge pe care o generează. Cu un indice glicemic scăzut, un conținut ridicat de fibre și proteine, quinoa ajută la prevenirea creșterilor de zahăr din sânge.
- Quinoa: o sursă de proteine fără gluten
Quinoa este bogată în proteine vegetale, înaintea altor surse precum grâul sau porumbul, ceea ce o face un aliment de alegere pentru vegetarieni și vegani. Se consideră că 150 de grame de quinoa conțin la fel de multe proteine ca un ou.
Celălalt avantaj al quinoei față de alte cereale este că este complet fără gluten. Este așadar un aliment perfect potrivit pentru persoanele care suferă de intoleranță la gluten sau boala celiaca. Quinoa poate fi, de asemenea, măcinată în făină, pentru a înlocui grâul la prepararea prăjiturilor și fursecurilor fără gluten.
- Quinoa: sursa de nutrienți
Magneziul, fosforul, fierul dar și vitaminele B1, B2 și B6 se numără printre nutrienții prezenți în quinoa. Sunt mult mai mulți nutrienți decât majoritatea cerealelor și amidonului.