ZILE LIBERE 2016

0

ZILE LIBERE 2016: Românii au 12 zile libere în 2016, stabilite pentru sărbători publice sau religioase, dintre care şapte sunt în timpul săptămânii, celelalte cinci fiind în weekend. Din păcate, zilele de weekend nu se compensează cu alte libere în zile lucrătoare. 

ZILE LIBERE 2016: Calendarul sărbătorilor legale în 2016. Câte zile libere vom avea în 2016.

Cele 12 ZILE LIBERE sunt următoarele:

1 ianuarie (vineri), 2 ianuarie (sâmbătă) – Anul Nou

24 ianuarie (duminică) – Ziua Unirii Principatelor Române

1 mai (duminică), 2 mai (luni) – Paştele

1 mai (duminică) – Ziua Muncii

19 iunie (duminică), 20 iunie (luni) – Rusalii

15 august (luni) – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (miercuri) – Sfântul Andrei

1 decembrie (joi) – Ziua Naţională a României

25 decembrie (duminică), 26 decembrie (luni) – Crăciunul.

ZILE LIBERE 2016. În 2016, Ziua Internaţională a Muncii (1 mai) coincide cu prima zi de Paşte ortodox.

Rusaliile vor fi sărbătorite, în 2016, în zilele de 19 iunie – 20 iunie (duminică şi luni), iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) este într-o zi de luni.

ZILE LIBERE 2016.  Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

ZILE LIBERE 2016.  De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

ZILE LIBERE 2015. Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt prevazute in Codul muncii si sunt, in prezent, in numar de 12. Dar la acestea se adauga si doua zile pentru fiecare dintre celetrei sarbatori religioase anuale ale cultelor religioase legale (altele decat cele crestine), pentru persoanele care apartin de ele.

Concret, salariatii de alte religii decat cea ortodoxa au dreptul sa primeasca liber atat cu ocazia sarbatorilor legale ortodoxe, cat si cu ocazia sarbatorilor majore ale propriei religii. 

„Persoanele care apartin altor culte religioase (inclusiv angajatii crestini care nu sunt ortodocsi — catolicii, baptistii etc.) beneficiaza atat de zilele libere legale crestine (ortodoxe), cat si de alte doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale”, a explicat, pentru AvocatNet.ro, Raluca Dinica, director operational Smartree Romania.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net

Comentarii

Comentarii

Share.

About Author

Comments are closed.