5 reguli de bază pentru o igienă orală corectă

0
307
5 reguli de bază pentru o igienă orală corectă

Igiena orală este un proces important și necesar pentru menținerea sănătății cavității bucale. O îngrijire corectă constă în spălarea regulată a dinților, folosirea apelor de gură și a aței dentare. Pentru un rezultat optim, este important să efectuați corect toate etapele procedurii.

Câteva cuvinte despre placa bacteriană

Când mâncați, resturile alimentare se blochează între dinți. Ca urmare a dizolvării lor în gură, se formează o placă subțire pe suprafața dinților. Această placă devine un teren fertil pentru dezvoltarea microorganismelor. Ca urmare a activității vitale a acestor organisme, ele eliberează substanțe vâscoase care fixează placa. În cea mai mare parte, placa se formează în spațiile interdentare, pe șanțul gingival și pe suprafețele masticatorii.

Reguli de bază pentru igiena orală corectă

Obiceiul de a te spăla pe dinți se formează din copilărie. S-ar părea că nimic nu este mai ușor, dar nu întotdeauna se efectuază corect, ceea ce poate duce la dezvoltarea diferitor boli precum carii, respirație urât mirositoare, gingivită, parodontoză, etc. Rămase netratate, aceste afecțiuni pot avea consecințe grave, cauzând inclusiv pierderea dinților.

Bineînțeles că în zilele noastre există o mulțime de tratamente moderne, precum punțile și implantul dentar, care vă vor ajuta sa rezolvați orice problemă. Dar este important de reținut faptul că niciun tratament nu poate înlocui un dinte natural.

Respectarea unor reguli de bază simple pentru igiena orală vă va ajuta atât să mențineți sănătatea cavității bucale cât și să scăpați de tratamentele costisitoare și neplăcute la medicul stomatolog.

1. Direcția corectă a periuței dentare

O greșeală des întâlnită, care apare în timpul periajului, sunt mișcările de periere. Este foarte important de reținut că periuța se ghidează prin mișcări de periere, dinspre gingie spre marginea dinților, și nu în direcție orizontală, de la dreapta la stânga. Acest tip de periaj nu duce la curățarea dinților, ci la transferul plăcii de-a lungul dentiției și eventual sub gingie.

2. Frecvența periajului

Intervalul dintre igienizări trebuie să fie mai mic de 12-14 ore. Timpul specificat este suficient pentru ca bacteriile să elibereze substanțe vâscoase, care ulterior se transformă în placă dură și tartru. Aceștia contribuie la dezvoltarea cariilor și a bolilor gingivale.
Concluzie: dinții trebuie spălați cel puțin de două ori pe zi, ideal după mese – mic dejun și cină. Durata periajului ar trebui să fie de cel puțin 2 minute.

3. Periuța de dinți trebuie schimbată cât mai des

Periuța de dinți trebuie înlocuită cel puțin o dată la trei luni. În caz contrar, bacteriile patogene se acumulează pe perii.

4. Folosirea aței dentare

Pentru a curăța suprafețele laterale ale dinților, este necesar să utilizați ața dentară. Folosiți un fir de aproximativ 40 cm lungime. Înfășurați o parte din ață în jurul degetelor mijlocii, lăsând 2-5 cm de fir pentru curățare. Țineți firul între degetul mare și arătător. Apoi, cu atenție, introduceți ața dentară între dinți. Efectuând o mișcare de la gingie spre dinte, curățați placa și îndepărtați resturile alimentare lipite.

5. Curățarea obrajilor și a limbii

Foarte multe bacterii se acumulează pe mucoasa obrajilor și, mai ales, pe limbă. De aceea este foarte important după fiecare periaj să curățați și aceste zone. În acest scop, pe periuțele de dinți există dispozitive speciale.