Cum Alimentația Sănătoasă poate Îmbunătăți Sănătatea Mentală

0
150

Cum să îți îmbunătățești sănătatea mentală prin alimentație mai bună

Relația între nutriție și sănătatea mentală este bidirecțională: alimentele pe care le consumăm ne afectează sănătatea mentală, iar starea noastră de sănătate mentală influențează ceea ce și cât de bine mâncăm. Luna aceasta, Asociația Americană de Psihiatrie (APA) și Societatea Americană de Nutriție (ASN) se asociază pentru a evidenția interdependența dintre nutriție și sănătatea mentală.

Un sondaj realizat de APA între 16 și 17 martie 2023 pe un eșantion de 2.200 de adulți a arătat că:

– Două treimi (66%) dintre adulții chestionați se simt informați despre relația dintre dietă și sănătatea mentală.
– Patru din cinci (81%) adulți ar fi dispuși să își schimbe dieta într-un mod care să aibă un impact pozitiv asupra sănătății mentale.
– Patru din zece (43%) ar fi foarte dispuși să își schimbe dieta pentru a-și îmbunătăți sănătatea mentală.

Numeroase studii arată beneficiile pentru sănătatea mentală ale unei diete sănătoase. De exemplu, o revizuire din 2019 publicată în The American Journal of Clinical Nutrition a constatat că o creștere a consumului de fructe și legume are un impact pozitiv asupra sănătății psihologice, iar consumul zilnic de legume are un efect terapeutic, reducând simptomele depresiei la persoanele cu depresie clinică.

Un studiu din 2022 publicat în Current Developments in Nutrition și condus de membru ASN Jessica Bayes, Ph.D., a evaluat efectul unei diete mediteraneene în tratarea depresiei moderate până la severe la bărbați cu vârsta între 18 și 25 de ani. Grupul care a urmat dieta mediteraneană a prezentat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor depresive.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, depresia este o cauză majoră de probleme de sănătate și incapacitate în întreaga lume. Dovezile acumulte susțin că dieta joacă un rol în sănătatea psihologică.

Despre APA și ASN

APA, fondată în 1844, este cea mai veche asociație medicală din țară și cea mai mare asociație psihiatrică din lume, cu peste 38.000 de medici specialiști.

ASN sărbătorește în 2028 100 de ani ca principal avocat al nutriției, publicând descoperiri importante în domeniul științelor nutriționale de bază, clinice și emergente. ASN deține publicațiile de top în domeniul nutriției.