Dispozitiv cu pompa de circulatie pentru sisteme de incalzire. Principiul de functionare al pompei de circulatie

0
355
Dispozitiv cu pompa de circulatie pentru sisteme de incalzire. Principiul de functionare al pompei de circulatie

Pompele de circulatie sunt montate in sistemele de incalzire pentru a transfera apa rece de la centrala la radiatoare si invers. Circulatia fortata a apei incalzite permite incalzirea rapida si uniforma a tuturor incaperilor cladirii. Dispozitivele sunt compacte, economice, discret, dar calitatea incalzirii depinde de ele din multe puncte de vedere. Acestea sunt utilizate cu succes in sistemele cu doua circuite, de exemplu, la instalarea incalzirii combinate – radiatoare plus incalzire prin pardoseala. Atunci cand selectati o pompa de circulatie, este necesar sa calculati presiunea hidraulica in sistem, performanta dispozitivului in sine si sa luati in considerare unele nuante.

Ce sunt pompele de circulatie si in ce fel difera?

Dispozitivul si principiul de functionare al tuturor pompelor de circulatie este similar. Dispozitivele constau dintr-o carcasa robusta din otel inoxidabil, un motor electric monofazat sau trifazat, un rotor. Cand motorul electric este pornit, acesta roteste rotorul, datorita caruia se creeaza presiune redusa si apa intra in dispozitiv, iar rotorul descarca lichid prin conducta de iesire in sistemul de incalzire.

O schema simplificata a pompei de circulatie intr-un sistem de incalzire a locuintelor

Faceti distinctie intre modelele „uscate” si „umede”. In primul, rotorul este inchis din apa cu un inel special de etansare, iar in al doilea este in contact cu lichidul de racire. Pompele uscate sunt mai dificil de instalat, necesita inspectie si intretinere periodice, dar sunt mai productive si mai durabile. Cele umede nu trebuie mentinute, sunt mai durabile, dar eficienta lor este cu aproximativ 20% mai mica.

In casele private, pompele umede sunt de obicei instalate, aducand tribut functionarii lor silentioase. Si in camerele de cazan concepute pentru incalzirea cladirilor mari sau a mai multor cladiri, acestea folosesc adesea aparate „uscate” datorita performantelor lor mai mari.

Criterii de selectie a pompei: ce caracteristici trebuie luate in considerare mai intai

Performanta

Acest indicator determina volumul de fluid pe care pompa pompeaza pe unitate de timp. La calcularea performantei, pierderile nu sunt luate in considerare. Raportul dintre performanta declarata si real este exprimat prin eficienta.

Presiunea

Viteza si calitatea incalzirii incaperilor depind de presiunea pe care dispozitivul o creeaza in sistemul de incalzire.

Conditii de lucru

Toate conditiile sunt importante – capacitatea cubica a camerei, tipul si temperatura lichidului de racire, diametrul tevilor etc.

Termeni suplimentari

La instalarea pompei in casa, factori suplimentari sunt de o importanta fundamentala – nivelul de zgomot in timpul functionarii, dimensiunile, complexitatea instalarii si intretinerea. Daca dispozitivul este ales pentru o camera separata a centralei termince in care functionarea sistemului este monitorizata constant, atunci aceste caracteristici sunt mai putin importante.

Pompa instalata corect. Conditii de verificare a starii de sanatate

Cum se calculeaza capacitatea necesara a pompei

Formula standard pentru determinarea capacitatii pompei (Q) este urmatoarea:

  1. Q \ u003d 0.86R / TF-TR, unde
  2. R este puterea de caldura necesara;
  3. TF este temperatura lichidului de racire la intrarea in sistem;
  4. TR este temperatura lichidului de racire la iesire.