4 pasi simpli pentru montajul vasului de expansiune

0
288
4 pasi simpli pentru montajul vasului de expansiune

Vasele de expansiune pentru încălzire pot diferi ca formă și dimensiune și se determină prin calcul. De obicei, acesta este un rezervor conectat la sistemul de încălzire printr-o conductă. Cu toate acestea, diferitele tipuri de vase au diferențe structurale și sunt utilizate în cazuri diferite. Pentru a alege vasul de expansiune potrivit, trebuie să înțelegi aceste diferențe, așa că ar trebui să știi că există vase de expansiune de tip deschis (mai rar utilizate astăzi) și de tip închis prevăzute cu o membrană.

Vasul de expansiune închis, modern, este un recipient cilindric cu o membrană de cauciuc încorporată în interior. Este utilizat în circuite cu circulație forțată a lichidului de răcire și este instalat în camera de ardere. Lichidul de răcire este, de asemenea, furnizat de jos. Bobină de service pentru injecția de aer este instalată pe partea superioară a aparatului. Membrana de cauciuc, care este echipată în vasul de expansiune închis al sistemului de încălzire, este de 2 tipuri:

  • sub formă de diafragmă;
  • tip balon.

Toate vasele de expansiune închise funcționează în același mod simplu: când lichidul de răcire se încălzește, presiunea din rețea crește, membrana se întinde și lasă apa să intre în rezervor. Pe măsură ce se răcește, totul se desfășoară în ordine inversă.

Un vas de expansiune sigilat pentru o centrală pe gaz, este adesea încorporat în generatorul de căldură, deoarece este de dimensiuni mici. În plus, aparatul nu comunică cu atmosfera, iar difuzia oxigenului către agentul frigorific este complet exclusă. Punctul slab al acestor vase este membrana, deoarece, durata de viață a acesteia rareori ajunge la 10 ani și nu este întotdeauna posibilă înlocuirea ei.

În cazul centralelor montate pe perete, vasul de expansiune este adăpostit în interior, deși uneori poate fi necesar să se instaleze un vas de expansiune suplimentar.

Acest lucru se întâmplă atunci când, de exemplu, sunt adăugate radiatoare la circuitul original, crescând astfel masa de apă care circulă prin ele și, în consecință, deoarece există un volum mai mare de apă, presiunea internă dobândită va fi mai mare.

În cazul instalațiilor solare de energie termică, vasul de expansiune este un element extern care este plasat în circuitul primar.

Acest circuit este închis și transportă căldura de la colector sau panoul solar la acumulator. Poate fi susținut de o centrală electrică pentru producția de apă caldă menajeră.

Vas de expansiune – 4 pași de montaj

Când instalezi un vas de expansiune, trebuie respectate o serie de reguli:

  1. Recipientul trebuie să fie direct sub centrală și conectat la aceasta cu un dispozitiv vertical de ridicare.
  2. Corpul produsului trebuie izolat cu atenție, pentru a nu risipi căldura în încălzirea casei.
  3. Este necesar să se organizeze o revărsare de urgență, astfel încât într-o situație neobișnuită apa fierbinte să nu umple plafonul.
  4. Pentru a simplifica controlul nivelului, se recomandă instalarea unei a două conducte suplimentare.