Cafea proaspat prajită – de ce este important?

0
508
cafea proaspat prajita

Termenul „cafea proaspăt prăjită” se referă la cafeaua care a fost prăjită în ultimele câteva zile. Boabele de cafea încep să își piardă gustul și aroma la câteva zile după ce au fost prăjite, așa că este important să cumpărați cafea proaspăt prăjită dacă doriți să vă bucurați de cea mai bună aromă posibilă.

Există câteva modalități de a vă da seama dacă cafeaua este proaspăt prăjită. În primul rând, verificați data de prăjire de pe ambalaj. Cu cât este mai departe de data de prăjire, cu atât mai puțin proaspătă va fi cafeaua. Un alt mod de a vă da seama este după aspectul boabelor. Boabele de cafea proaspăt prăjite vor fi strălucitoare și vor avea o suprafață uleioasă, în timp ce boabele mai vechi vor avea o culoare mai mată și un aspect mai uscat. În cele din urmă, mirosiți cafeaua – cafeaua proaspăt prăjită ar trebui să aibă o aromă puternică și plăcută, în timp ce cafeaua mai veche va avea un miros mai stins.

Cauti cafea buna, proaspat prajita?

Dacă sunteți în căutarea unei cafele bune, proaspăt prăjite, atunci ar trebui să vizitați cu siguranță una dintre numeroasele cafenele locale din zona dumneavoastră. Acolo, veți putea găsi o varietate de cafele diferite care au fost prăjite la perfecție. În plus, le puteți cere barista și recomandări cu privire la ce cafea să încercați în continuare.

Daca nu aveti dispozitia de a vizita cafenele locale, va puteti bucura de o cafea proaspat prajita si acasa, comandand online una dintre cafelele de specialitate preferate.

Ce este cafeaua de specialitate?

Cafeaua obținută folosind boabe de înaltă calitate și metode de preparare specializate este cunoscută sub numele de cafea de specialitate. Acest tip de cafea este, de obicei, mai scump decât cafeaua obișnuită, dar mulți iubitori de cafea consideră că merită costul suplimentar. Cafelele de specialitate sunt adesea făcute manual, folosind un proces de preparare lent și atent, pentru a scoate cea mai bună aromă din boabe. Cafeaua rezultată este, de obicei, bogată și corpolentă, cu note de aromă complexe care pot varia de la fructe la ciocolată.

De unde cumparam cafea proaspat prajita?

Cele mai bune cafele de specialitate le gasiti la Prajitoriile de cafea de specialitate din Bucuresti sau din tara. Acestea au avantajul ca pot oferi microloturi de cafea de la ferme din toata lumea, prajite proaspat. O punga de cafea din retail de obicei sta pe rafturi sau in tranzit de la prajitoria industriala unde a fost procesata, intre 8 luni si 24 de luni. O cafea de specialitate livrata de o prajitorie locala poate fi consumata chiar si la 2 saptamani de la prajire. Alege o prajitorie locala pentru a iti asigura o livrare cat mai rapida.

Sortimente Cafea

Cafea arabica sau Coffea arabica este considerată a fi prima specie de cafea care a fost cultivată, fiind cultivată în sud-vestul Etiopiei de mai bine de 1.000 de ani. Arabica deține un conținut mai scăzut de cafeină, între 0.8 și 1.4 %, și este recunoscută ca fiind superioară calitativ soiului Coffea canephora (Robusta). Arabica are o aromă delicată și rafinată, puțin acidă, cu un gust pregnant de caramel.

Cafea Robusta sau Coffea robusta sau Coffea canephora este o specie de arbore de cafea originară din centrul și vestul sub-Saharei Africane. Crește la altitudini joase și este mai rezistentă acolo unde climatul nu este favorabil cafelei arabice. Spre deosebire de cafeaua arabică, se adaptează ușor climatului sever, este rezistentă la boli și dăunători. Fructele sunt rotunde și au o durată de maturitate ce poate ajunge la 11 luni; ele conțin de două ori mai multă cafeină decât Coffea arabica. Cafeina are un gust amar, așadar și cafeaua robusta este mai amară.

Blend-uri de cafea de specialitate suntamestecuri intre cafele arabica si cafele robusta. Ele sunt folosite de marile brand-uri de cafea prajita industrial, prezente pe piata de retail pentru: a obtine cea mai buna varianta potrivita pentru anumite espresoare, pentru a avea un gust constant de-a lungul anilor, indiferent de perioada si anul de recoltare, pentru a asigura un „boost de cofeina” unei anumite origini de arabica, si nu in ultimul rand din motive economice ( sortimentul de robusta fiind mai ieftin).

Pentru mai multe informatii cu privire la cafeaua de specialitate, sau daca sunteti pasinati, este recomandat sa cititi un blog despre cafea in mod regulat, sau sa initiati discutii cu Barista in cafenele de specialitate pentru a afla informatii despre cafeaua pe care o serviti.

Cum Prepar Cafeaua Perfectă ?

1) Experimentează cu diferite amestecuri până când găsești ceva care se potrivește papilelor tale gustative.

2) Utilizați întotdeauna apă filtrată pentru a vă asigura că nimic nu slăbește de la acea ceașcă de cafea perfectă.

3) Luați o râșniță electrică, deoarece produc mai puțină căldură decât râșnițele manuale și vă va păstra cafeaua proaspata pentru perioade mai lungi de timp.

4) Nu pune lapte sau zahăr în cafea decât dacă ai cu adevărat nevoie; acest lucru va elimina o mare parte din aromele băuturii tale!