Tot ce trebuie să știi despre ceaiul de rostopască

Tot ce trebuie să știi despre ceaiul de rostopască

Puterea vindecătoare a plantei este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri. În cadrul grupului de plante medicinale, rostopasca a fost cunoscută în primul rând ca un remediu pentru negii plantari și este încă utilizată astăzi în diverse preparate în acest scop. În schimb, în medicina tradițională chineză, ea a fost folosită pentru a îmbunătăți circulația sângelui.

Rostopasca apare în locuri răcoroase și umbroase, poate avea mai mult de un metru înălțime, flori în formă de cruce și galbene. Astăzi, ea este o componentă a produselor legate de fitoterapie, o terapie alternativă de medicină în care, datorită utilizării plantelor medicinale, se poate menține o stare de sănătate optimă.

Planta contribuie la menținerea unei sănătăți digestive corecte și ameliorează problemele digestive odată ce acestea au apărut. Are, de asemenea, proprietăți antispasmodice, fiind utilă și pentru tratarea anumitor afecțiuni dermatologice. Consumul de plante medicinale pentru îmbunătățirea sănătății a scăzut în timp, dar din fericire, putem găsi ceaiuri care au în alcătuire rostopasca, iar acesta se dovedește a fi benefic pentru anumite boli. Consumul ceaiului trebuie să fie moderat, deoarece în cantități mai mari, devine toxic pentru organism.

Ceai de rostopască – pentru ce e bun

Rostopasca are proprietăți benefice multiple, iar consumul de ceai din această plantă poate ajuta pentru diminuarea anumitor probleme de sănătate.

  • Ceaiul este eficient în înlăturarea streptococilor, dar luptă și împotriva altor organisme dăunătoare
  • Contribuie la diminuarea refluxului gastroesofagian
  • Poate ajuta persoanele care suferă de depresie
  • Ajută ficatul să se regenereze, în special în cazurile de hepatită generată de consumul de alcool ori în patologia denumită ficat gras
  • Rostopasca are proprietăți antioxidante datorită prezenței alcaloizilor și flavonoizilor
  • Contribuie la stimularea activității bilei, iar ceaiul este de ajutor în dischinezia biliară
  • Ameliorează simptomatologia apărută în colita ulcerativă (inflamație a intestinelor)
  • Calmează manifestările dermatitei atopice (se folosesc comprese cu ceai)
  • Unele studii indică faptul că 200 mg de rostopască echivalează cu un analgezic puternic
  • Eficiență în eliminarea negilor (se pot utiliza comprese cu ceai)
  • Diminuează durerile articulare

Când se culege rostopasca

Aceasta înflorește între lunile martie și aprilie și se recomandă colectarea plantei înainte de înflorire, iar dacă se dorește rădăcina, este recomandat ca aceasta să fie extrasă toamna, când are o concentrație mai mare de ingrediente active.

Este util să folosiți mănuși pentru a rupe părțile aeriene, deoarece seva poate păta în contact direct cu pielea. Florile se pune la uscat în straturi subțiri, la o temperatură maximă de 35ºC.

Cum arată rostopasca

Aceasta este o plantă perenă, ale cărei flori au culoarea galbenă. Înălțimea ei poate ajunge până la 1 metru, iar tulpina secretă o substanță amară, ce devine roșie în contact cu aerul. Rostopasca apare adesea în apropierea gospodăriilor, preferând locurile umbrite.

Cât timp se poate bea ceai de rostopască

Se recomandă consumul unei singure căni pe zi, care se va bea treptat pe parcursul zilei. Doar la recomandarea medicului se poate mări cantitatea! În ceea ce privește durata, ceaiul de rostopască se poate bea timp de 10 zile, însă nu mai mult!

La ce este bună rostopasca

Înainte de a descrie proprietățile sale, trebuie remarcat faptul că este o plantă foarte toxică, deci ar trebui să fie utilizată cu extremă precauție. Alcaloizii au fost găsiți în rădăcină, frunze și tulpină, iar aceștia sunt combinați cu diverși acizi organici. Medicina populară a atribuit atât de multe proprietăți acestei plante încât ar fi imposibil să le enumerăm pe toate, dar toxicitatea sa este cunoscută de mult timp, deci este recomandat consumați doar o cană (250 ml) pe zi.

Cea mai răspândită practică, și aparent cele mai bune rezultate ale plantei apar pentru  cauterizarea negilor, datorită proprietăților caustice și iritante. Ingerate pe cale orală, suplimentele cu rostopască pot avea proprietăți sedative, analgezice, antispasmodice și antitusive. Pe de altă parte, fiind o plantă dificil de gestionat intern, se recomandă limitarea utilizării sale. Este cunoscut faptul că, uneori, puterea sa caustică depășește acidul salicilic, ca atare este indicat să nu exagerați cu aplicarea sa externă, cu atât mai puțin cu cea internă, sub formă de ceai.

În vremurile trecute se credea că rostopasca este un remediu bun pentru icter și alte probleme hepatice. Proprietățile plantei sunt date de ingredientele sale active, dintre care acidul chelidonic, alcaloizii derivați din fenantridină, protopină, alfa și beta allocriptopina, berina, capsaicina și stilopina ies în evidență. Având în vedere efectele sale antispasmodice, purgative, sedative, antifungice, rostopasca poate fi utile pentru tratarea diferitelor afecțiuni, cum ar fi:

  • Anxietate
  • Astm
  • Crampe intestinale
  • Eczeme
  • Stres
  • Insomnie
  • Probleme gastrice
  • Ulcer
  • Negi

Leac pentru negi și calusuri

Având în vedere toxicitatea plantei, în prezent cele mai proeminente utilizări ale acesteia sunt pentru a trata problemele pielii, în special negii. Această plantă, mai concret, seva sa, arde negii foarte eficient.

Ceaiul de rostopasca – ce boli vindecă și ce contraindicații are

Unul dintre beneficiile ceaiului se regăsesc în ameliorarea tulburări gastro-intestinale și pentru promovarea digestiei. De asemenea, rostopasca, consumată sub formă de ceai poate fi benefică și în diminuarea problemelor hepatice. O bună parte dintre proprietățile ceaiului le-am menționat câteva rânduri mai sus.

Doar un medic care are competență în fitoterapie vă poate recomanda doza zilnică pe care să o consumați. În ceea ce privește contraindicațiile, remediile cu rostopască nu se vor utiliza de către femeile însărcinate și cele care alăpează. Cei care suferă de anumite boli imune, de exemplu lupusul, scleroză multiplă sau poliartrită reumatoidă nu trebuie să consume ceaiuri sau rostopască în alte forme.

Atunci când se consumă doze mari de ceai, apar amețeli, dureri de cap, dar și halucinații temporare, delic, deoarece gradul de toxicitate al plantei este extrem de mare. Deși poate fi utilă pentru ficat, excesul de rostopască îi și dăunează totodată, dacă nu se respectă indicațiile medicului.

Potrivit unui studiu privind posibilele probleme și intoxicații cu rostopască, aceasta poate provoca narcoză, care este paralizia terminațiilor nervoase și senzoriale, dar poate genera și scăderea ritmului cardiac.