Ce este o casa inteligenta si cine poate beneficia de tot ceea ce aduce aceasta ?

0
296
Ce este o casa inteligenta si cine poate beneficia de tot ceea ce aduce aceasta

Din ce in ce mai multi proprietari de cladiri, modernizatori si chiriasi sunt preocupati de tema caselor inteligente. Dar ce este mai exact o casa inteligenta? Cum functioneaza si care sunt avantajele casei inteligente? In cele ce urmeaza iti este oferita o imagine de ansamblu.
Jaluzelele se inchid automat la amurg, incalzirea se adapteaza ritmului tau zilnic si cuptorul trimite un SMS cand pizza este gata – bine ai venit in casa inteligenta! Casa inteligenta nu este o tendinta, ci viitorul vietii si a fost mult timp doar un vis pentru multi oameni.

Smart Home: ce este?

In casa inteligenta, poti digitaliza si automatiza procesele tehnice care au fost efectuate anterior manual. Prin conectarea in retea a serviciilor de constructie intr-un sistem uniform, functiile dispozitivelor individuale pot fi operate central si coordonate intre ele.

Un cuvant cheie care este, de asemenea, utilizat frecvent in legatura cu casa inteligenta este „internetul obiectelor” (IoT). In spatele acestui lucru se afla posibilitatea conectarii online a dispozitivelor cu internet. De asemenea, aceste dispozitive pot comunica intre ele pe distante mari si pot indeplini diverse sarcini. Casa inteligenta gandeste inainte si iti preia multe sarcini de zi cu zi.

Cum functioneaza o casa inteligenta?

In casa inteligenta, o retea de date digitale functioneaza invizibil in fundal. Pentru ca toate componentele tehnice si dispozitivele din retea sa poata comunica intre ele, au nevoie de o interfata comuna (server sau hub inteligent de acasa) prin care converg toate informatiile.

Toate comenzile de control sau „stimulii” inregistrati de senzori receptionati si redirectionati prin WLAN, radio celular, Bluetooth sau cabluri de date. Folosind diverse elemente de control, cum ar fi comutatoare inteligente , PC-uri cu ecran tactil sau prin intermediul aplicatiei de pe tableta sau smartphone, poti apoi programa, controla de la distanta si, de exemplu, automatiza serviciile de constructie dupa cum este necesar.

La ce ar trebui sa ai grija in casa inteligenta?

Pentru ca dispozitivele din retea sa functioneze impreuna, acestea trebuie sa utilizeze un limbaj de programare uniform. Pentru solutiile bazate pe radio, Z-Wave si EnOcean sunt cele mai cunoscute standarde internationale. Un mare avantaj al solutiilor fara fir : pot fi adaptate fara lucrari de conversie sau cabluri noi si, prin urmare, sunt potrivite si pentru retea in apartamente de inchiriat, precum si cladiri vechi si existente.

Cu diversele dispozitive se pot conecta cu usurinta iluminarea, incalzirea si jaluzelele intre ele la o data ulterioara – cu conditia sa poata comunica prin radio.

Care sunt avantajele casei inteligente?

Casa inteligenta este destinata in primul rand sa asigure ca tehnologia cladirii, cum ar fi iluminatul sau incalzirea acasa, functioneaza mai eficient si economic . Diverse servicii si aplicatii pot oferi mai mult confort, securitate si economii de energie in viata de zi cu zi.

Daca, de exemplu, poti estompa lumina camerei de zi de pe canapea folosind aplicatia, acest lucru creste mai mult confortul locativ. Incuietorile automate ale usilor, contactele pentru ferestre si detectoare de fum fara fir pot alerta la situatii periculoase pe telefonul tau. Intre timp, termostatele inteligente si comenzile de temperatura ajuta la economisirea energiei acasa.