Spre deosebire de multe alergii sezoniere, polenul de ambrozie tinde să acopere lunile de toamnă, astfel încât majoritatea persoanelor sensibile la această plantă observă că alergiile lor se înrăutățesc în septembrie și octombrie. Unii oameni pot observa simptome de la sfârșitul lunii august, în funcție de vreme, în timp ce iarna aduce de obicei sfârșitul „sezonului”. Floarea de ambrozie tinde să moară odată cu primele înghețuri, deoarece nu supraviețuiește temperaturilor scăzute.
Când înflorește ambrozia
Între lunile august-septembrie, ambrozia atinge intervalul maxim de polenizare, care se poate prelungi până la finele lui octombrie. Alergia la această plantă este resimțită la multe persoane, provocând rinită alergică sezonieră.
Cum începe alergia la ambrozie
Alergia la ambrozie este, în esență, un răspuns excesiv de sensibil al sistemului imunitar la polenul plantei. Când îl inhalați, corpul se apără de invadator (chiar dacă este inofensiv) prin producerea de substanțe chimice numite histamine. Acestea sunt cele care provoacă o reacție alergică, care, la rândul său, generează apariția manifestărilor alergice.
Cum se manifestă alergia la ambrozie
Dacă ați dezvoltat alergie orală, puteți veți avea umflături la nivelul buzelor, limbii sau gâtului, însoțite de mâncărime. În cazuri rare, oamenii vor avea o reacție anafilactică severă, deși ar trebui să fiți conștienți de sensibilitatea dumneavoastră.
Simptomele alergiei la ambrozie
In general, simptomele alergiei la ambrozie sunt foarte asemanatoare cu cele ale oricarei alte alergii la polen, iar acestea includ:
- Strănut
- Secreții nazale
- Ochii iritați
- Mâncărime
- Tuse
- Respirație șuierătoare
- Lăcrimare
- Prurit ocular
- Obstrucție nazală
Unii oameni observă, de asemenea, că alergia la polenul ambroziei agravează unele afecțiuni, cum ar fi astmul. Uneori, acest lucru poate provoca o tuse incomodă și respirație șuierătoare.
Cum arată planta ambrozie
La înflorire, floarea de ambrozie are petale galbene și verzi pe tulpini, având frunze, mari ascuțite. Ambrozia crește de obicei în câmpuri, grădini, terenuri abandonate. Cu frunze deschise la culoare și o înălțime de aproximativ 1 metru, ambrozia este cunoscută și sub alte denumiri, precum floarea pustei, iarba de paragină sau iarba pârloagelor, în funcție de regiune. Planta are o tulpină ramificată, ce prezintă aspect de tufă.
Ambrozia creează cantități uriașe de polen, deoarece o singură plantă este capabilă să producă milioane de boabe mici de polen, care călătoresc adesea pe distanțe lungi. Polenul purtat de vânt este periculos pentru cei sensibili la această plantă și poate induce rinită alergică (febra fânului) și dermatită.
Cât durează alergia la ambrozie
Alergiile nu se vindecă niciodată, ci doar se poate ține simptomatologia sub control. Cea la ambrozie durează atât timp cât polenul este purtat de vânt, dar dispare odată cu finalizarea polenizării, undeva pe la sfârșitul lui octombrie. Ambrozia generează cantități mari de polen încă de la mijlocul lunii iulie, dar depinde de sol și climat. Atunci când verile sunt extrem de secetoase, polenul se răspândește pe distanțe extrem de mari, prin acțiunea vântului.
Cum scapi de alergia la ambrozie
Încercați acești pași simpli pentru a vă controla alergiaꓽ
- Pregătiți-vă pentru apariția ambroziei, iar în acest sens există aplicații care vă arată ce polen este în aer și care sunt indicii. De asemenea, puteți urmări simptomele alergiei.
- Când sunteți afară, la sfârșitul verii și toamna, încercați să purtați pălării, mănuși, ochelari de soare și îmbrăcăminte cu mâneci lungi pentru a preveni contactul cu polenul ambroziei.
- Scoaterea pantofilor înainte de a intra în casă, pentru a preveni ca particulele de polen să pătrundă în locuință, unde s-ar putea lipi de covoare, de exemplu.
- După o lungă perioadă de timp în aer liber, un duș va elimina polenul de pe piele și păr. Dacă nu aveți acces imediat la un duș (de exemplu, dacă sunteți la casa unui prieten), puteți încerca folosirea șervețelelor umede.
Alergia la ambrozie are mai multe opțiuni de tratament: Modificări ale stilului de viață și opțiuni farmacologice. Subliniem următoarele:
- Antihistaminice: Tratamentul principal pentru a inversa efectele unei reacții. Funcția acestora este de a bloca producția de histamină, substanța pe care corpul o secretă din cauza hipersensibilității.
- Corticosteroizi: Aceștia sunt utilizați ca o metodă de reducere a inflamației în zonele afectate. Cea mai frecventă administrare este prin tablete sau decongestionante, deși acestea trebuie utilizate cu grijă, deoarece pot provoca iritații. Din acest motiv, ele sunt recomandate în cazuri de alergie moderată sau severă.
Sfaturiꓽ
- Evitați să petreceți ore întregi de expunere crescută la polen
- Luați în considerare un dezumidificator, un filtru de aer pentru particule
- Păstrați ferestrele închise în timpul sezonului de eliberare a polenului.
- Păstrați aparatul de aer condiționat curățat, pentru a preveni acumularea de alergeni.
- Nu uscați hainele în aer liber, acest lucru ar putea acumula particule de polen.
- Luați în considerare vacanța, dacă este posibil, în zonele mai puțin susceptibile de apariție a ambroziei, însă faceți acest lucru dacă reacțiile alergice unt deosebit de puternice.
- Aspirați casa în mod regulat.
- Purtați ochelari și mască de față în cazul în care trebuie să ieșiți în timpul sezonului.
- Între orele 10-15 nivelul polenului atinge cel mai mare prag, ca atare limitați ieșirile în acest interval orar
Cei care se cunosc a fi alergici la ambrozie, trebuie să consulte alergologul înainte de începerea perioadei de polenizare, pentru a primi consiliere și tratament. Cum ambrozia nu poate fi întotdeauna evitată, medicul poate prescrie anumite medicamente pentru reducerea simptomatologiei. În cazul în care apare rinita alergică, pacientul trebuie să se prezinte la specialitatea ORL. Pentru mai multe informații legate de manifestările pe care le aveți la apariția polenului ambroziei, consultați un medic alergolog, pentru a determina întregul spectru de sensibilitate la declanșare. Odată apărută, alergia la ambrozie nu se poate trata, la fel cum nu există leac pentru nicio altă alergie. Există doar tratamente care pot îmbunătăți calitatea vieții și care diminuează simptomele. Fiecare individ poate resimți diferit alergia, de aceea și tratamentul va fi unul personalizat, în funcție de tabloul clinic al pacientului.