Mierea de Manuka este un soi special și destul de rar produs de albine prin transformarea enzimatică a nectarului plantei de Manuka, și depozitarea acestuia în celulele fagurilor. Nectarul acestei plante originare din Noua Zeelandă îi conferă proprietățile naturale unice și o face diferită de alte tipuri de miere. Raritatea acestui aliment vine din faptul că planta de Manuka înflorește doar câteva săptămâni pe an, iar cantitatea finală de miere depinde atât de condițiile meteorologice, cât și cantitatea de nectar produsă.
Proprietățile paliative ale mierii
Încă din antichitate mierea a fost folosită pentru a trata diferite afecțiuni medicale. Totuși, de-abia în secolul XIX cercetătorii au descoperit că acest aliment are proprietăți naturale antibacteriene.
Mierea de Manuka ne protejează și mai puternic împotriva leziunilor cauzate de bacterii. În plus, acest tip de miere sporește și producția de celule speciale în corp, care ajută la repararea țesutului afectat de infecții. Nu în ultimul rând, acest aliment are și proprietăți anti-inflamatorii care diminuează durerile și iritațiile.
Mierea produsă în Noua Zeelandă, cu ajutorul plantei de Manuka este specială datorită unui ingredient numit metilglioxal – sau pe scurt MGO.
Ce este MGO?
Această componentă, metilglioxal, apare natural în nectarul plantei de Manuka. Odată ce nectarul cules de albine e depozitat în celulele de faguri, începe procesul de maturare. MGO are diferite concentrații, iar cu cât coeficientul este mai mare, cu atât proprietățile antibacteriene și paliative sunt mai mari. În 2008 Manuka Health a început testele cu MGO pentru a descoperi o metodă mai precisă de gradare a concentrației din miere. Datorită acestor cercetări inovatoare, s-a aflat că MGO din mierea de Manuka poate avea concentrații între 120+ și 800+, pentru cantități de 250 sau 500 de grame.
Beneficiile medicale ale mierii de Manuka sunt diverse. Se folosește în general pentru tratarea unor răni minore sau pentru alinarea durerii provenite din iritații sau inflamații. În Europa, acest timp de miere este comercializat în Germania și distribuit și în România. Printre efectele benefice se numără:
- Prevenirea și tratarea cancerului
- Reducerea nivelului de colesterol
- Reducerea inflamațiilor din corp
- Tratarea diabetului
- Tratarea infecțiilor la ochi, urechi și sinusuri
- Tratarea problemelor gastrointestinale
Totuși, nu toate aceste beneficii sunt 100% dovedite științific. Există studii făcute de diferite institute medicale. De exemplu, The Natural Medicines Comprehensive Database a făcut un studiu care relevă proprietățile vindecătoare ale mierii asupra arsurilor și a rănilor deschise. O altă instituție americană, The Cochrane Review, a demonstrat că mierea de Manuka poate reduce semnificativ timpii de vindecare a rănilor chirurgicale, comparat cu alte metode tradiționale. Însă cercetări și studii mai amănunțite trebuie făcute în continuare.
Mierea de Manuka are anumite proprietăți benefice pentru sănătatea omului, spre deosebire de alte tipuri tradiționale de miere. Acestea se datorează plantei de Manuka, care crește în Noua Zeelandă. Totuși, deși dacă există câteva studii atât în America, cât și în Australia și Noua Zeelandă, cu privire la beneficiile în vindecarea sau alinarea anumitor răni fizice, cercetătorii încă investighează compușii chimici din acest aliment pentru a stabili cu exactitate beneficiile folosirii lui.