Tipuri de incalzire prin pardoseala – avantaje si dezavantaje

0
360
Tipuri de incalzire prin pardoseala - avantaje si dezavantaje

In prezent exista doua tipuri de incalzire in pardosela si anume incalzirea electrica (sistemul uscat de incalzire) si incalzirea hidronica (sistemul umed de incalzire). sistemele de incalzire in pardoseala uscata si umeda sunt similare, ambele avand, insa propriile avantaje si dezavantaje.

Incalzirea electrica in pardoseala

Avantaje – Sistemul de incalzire electrica in pardoseala este usor de instalat si adesea folosit in spatiile mici sau in proiectele de bricolaj. In ceea ce priveste costurile initiale, acesta poate fi o optiune mai economica comparativ cu sistemul umed de incalzire in pardoseala, insa, pe termen lung, nu mai este la fel de rentabil. Daca puterea de incalzire este contrrolata corespunzator pentru a se evita supraincalzirea care poate genera daune, acest sistem are o capacitate mare de incalzire si un timp scurt de raspuns.

Dezavantaje – Principalul dezavantaj al incalzirii electrice in pardoseala este costul de functionare. Acesta sunt considerabil mai mare in comparatie cu cele ale incalzirii hidronice in pardoseala.

Incalzirea hidronica in pardoseala

Avantaje – Investitia intr-un sistem de incalzire umeda in pardoseala de calitate garanteaza longevitatea lucrarii, eficienta, performantele fiabile si, totodata, costuri reduse de functionare. Acesta este cu 25% mai eficient decat caloriferele, daca se asociaza cu un cazan modern de condensare, si cu pana la 40% mai eficient, daca se foloseste o pompa de caldura. Incalzirea hidronica in pardoseala se poate cupla cu surse de incalzire regenerabile, cum sunt pompele de caldura, si nu necesita instalate in etapa de constructie. La fel ca si incalzirea electrica in pardoseala, si cea hidronica se poate instala in timpul renovarii.

Dezavantaje – Fata de sistemul de incalzire electrica in pardoseala, cel hidronic necesita o investitie initiala mai mare.

Alte avantaje ale incalzirii eletrice in pardoseala – electrica si hidronica

  • Libertatea amenajarilor interioare – Datorita faptului ca sistemul de incalzire este comple ascuns in podea, designerii de interior au libertatea completa pentru a proiecta cladirea, fara a-si mai face griji pentru amplasarea caloriferelor. Totodata, in procesul de decorare, nu mai apar restrictii si grija pentru spatiu. Incalzirea in pardoseaal ofera posibilitatea plasarii mobilierului si a decoratiunilor oriunde de-a lungul peretilor.
  • Sunt forme sanatoase de incalzire – Unul dintre marele beneficiu al incalzirii in pardoseala se reflecta asupra ameliorarii problemelor respiratorii. In vreme ce incalzirea traditionala angreneaza aerul cald intr-o miscare circulara care capteaza si redistribuie particulele de praf, sistemul in podea incalzeste usor camera, de jos in sus, ceea ce reduce miscarea particulelor de praf. In plus, acest sistem de incalzire ajuta la calmarea durerilor pentru persoanelor care sufera de artrita.
  • Sunt cele mai confortabile forme de incalzire – Sistemele de incalzire in pardoseala asigura incalzirea printr-o serie de bucle continue si creeaza o suprafata mare radianta care incalzeste camera, de jos in sus. Aceasta forma radianta de incalzire este cu mult mai confortabila decat caldura convectata furnizata de calorifere, care face ca aerul rece sa coboare in partea de jos a camerei, sa fie incalzit si apoi ridicat spre tavan.